Ce se intampla cu sanatatea ta daca nu dormi?

Într-un secol în care cu toți suntem mereu pe grabă, încercând să ne eficientizăm și optimizăm viețile, somnul capătă din ce în ce mai puțină importanță, trecând de la stadiul de prioritate la compromisul de minim necesar.

Care sunt efectele lipsei de somn?

Este diminuarea numărului de ore dormite răspunsul problemei deficitului de timp?

Somnul este un proces fiziologic  reversibil critic pentru sănătate. Acesta este caracterizat prin suprimarea reversibilă a conștienței și încetinirea funcțiilor organismului, precum metabolismul.

Somnul are 2 faze

Este alcătuit din două faze: REM și NREM. Aceste etape se succeed alternativ pe parcursul somnului și se pot obiectiva prin electroencefalografie. În REM se identifică unde rapide și o activitate cerebrală intense, iar în NREM unde lente. Visăm, de obicei, în etapa REM.

barbat dormind

Adulții au nevoie în medie de 7-9 ore de somn/noapte.

Atentie la hormonii afectati de somn

Lipsa somnului dezechilibrează organismul pe toate planurile, începând cu hormonii.

Dacă ritmul circadian este afectat, aceștia își schimbă patternurile de secreție. Spre exemplu, melatonina trebuie să se secrete noaptea, pe întuneric, când dormim. Cortizolul are un spike dimineața, la trezire. Leptina și grelina sunt hormonii responsabili de apetit și sațietate, iar secreția lor este dependentă de somn.

Modificarea ritmului fiziologic de secreție determină în sine insomnie, creșterea greutății și creșterea apetitului, crescând riscul de a dezvolta obezitate, diabet zaharat, patologii cardiovasculare, cancer și infecții.

Atentie la imunitate

De asemenea, imunitatea este afectată. Numeroase studii arată că lipsa somnului crește predispoziția organismului de a se îmbolnăvi după expunerea la un agent etiologic, precum o bacterie sau un virus. În timpul somnului, în organism se formează citokine, proteine care ajută organismul în lupta împotriva infecției. Mai mult decât atât, lipsa repausului determină scăderea nivelului de anticorpi.

Deficitul de somn are consecințe inclusiv la nivel neurologic și psihic. Memoria este afectată. Neuronii se recuperează pe parcursul somnului, iar creierul procesează și consolidează informațiile primite în decursul zilei.

Lipsa odihnei nu determină doar oboseală în următoarea zi, ci și scăderea atenției, reflexe încetinite, proces decizional alterat astfel încât pentru a fi în formă maximă avem nevoie de somn în noaptea dinaintea unui eveniment important. Deprivarea de somn poate cauza în forme grave o stare asemănătoare cu cea provocată de consumul excesiv de alcool.

Pe plan psihic, lipsa de somn poate provoca sau accentua depresia și anxietatea. De asemenea, se corelează cu un nivel mai ridicat de iritabilitate și agresivitate.

În cazuri grave, poate apărea fenomenul numit ‘’sleep deprivation psychosis’’, ceea ce presupune o stare de psihoză provocată de insomnie. Aceasta se manifestă ca o disociere de la realitate, cu paranoia, halucinații și idei delirante și comportamente bizare.

Record mondial

Recordul de lipsă de somn a fost marcat de Randy Gardner la vârsta de 17 ani care a stat treaz pentru 11 zile și 25 de minute (264.4 ore) pentru un experiment personal. Guiness World Records nu mai documentează astfel de recorduri deoarece pot impacta grav sănătatea, având potențial fatal. Am mai vorbit despre acest record si in filmuletul facut pentru acest articol despre somn.

Ce se intampla daca nu dormi o noapte?

O noapte nedormită nu impactează ireversibil organismul, dar îl supune unei stări asemănoare cu ebrietatea, iritabilitate, stare generală alterată, deficite de memorie, tremur, reflexe întârziate și dureri musculare. Dacă se depășește pragul de 35 de ore, se produc dezechilibre hormonale, apare oboseala accentuată cu scăderea motivației și luarea de decizii iraționale. Vorbirea este afectata.

Ce se intampla daca nu dormi 2 nopti?

După două zile nedormite, însuși activitatea de a sta treaz devine dificilă. Apare fenomenul numit microsomn care se concretizează prin perioade de până la 30 de secunde de adormire involuntară care cauzează dezorientare și confuzie. De asemenea, după două zile sistemul imun își scade semnificativ barierele. Starea de veghe este din ce în ce mai greu de menținut, iar după 72 de ore pot apărea tulburări psihice, putându-se declanșa psihoza deprivării de somn.

O recomandare legata de sanatatea neuronilor tai

În concluzie, dacă avem un examen a doua zi, vom fi mult mai eficienți dacă am dormi câteva ore decât dacă am sta toată noaptea să lucrăm pentru că neuronii noștri au nevoie de o perioadă de recuperare. Deși cu toți avem nopți nedormite pe parcursul vieții fie în scop de lucru fie ca și distracție, este bine să ne limităm la maxim o noapte consecutivă nedormită pentru a limita efectele nocive pe termen lung asupra sănătății. Ideal, este esențial pentru organismul nostru să primească zilnic 7-8 ore de odihnă.

Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare